DIRECȚIA MEDICALĂ a Ministerului Apărării Naționale

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "CANTACUZINO"

Pagină Web  Pagină Facebook

 
               Institutul ”Cantacuzino” a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de către Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino". Profesorul Cantacuzino fondase si conducea "Laboratorul de Medicină Experimentală" încă din 1901, de când a fost numit profesor la Facultatea de Medicină din București. 
               Acest laborator, pe lângă activitățile didactice și științifice, a avut drept sarcină în 1904 aceea de a prepara serul antistreptococic și serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.
              In Monitorul Oficial din 16 iulie 1921 a fost publicată Legea privind înființarea Institutului de Seruri si Vaccinuri ”Dr. I. Cantacuzino”, votată de Parlament si promulgată de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068. Institutul "Dr. I. Cantacuzino" s-a instalat în 1924 într-un nou local, construit alături de Institutul V. Babeș.
              De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialiștii săi au fost implicați în activități de sănătate publică (în special prin activitatea de îndrumare metodologică a Institutelor  de sănătate publică din România), de supraveghere epidemiologică a teritoriului, documentare si pregătire a personalului medical de specialitate.
              Școala științifică care s-a format în si pe lângă Institutul Cantacuzino a concentrat eforturile de cercetare în domeniile microbiologiei si patologiei experimentale favorizând dezvoltarea lor în România. Institutul Cantacuzino a devenit treptat unul din cele mai importante centre de cercetare in domeniile științelor biomedicale, igienă si epidemiologie, patologie comparată si patologie infecțioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, etc.
              Pe lângă activitatea științifică în institut se desfășoară și o susținută activitate de sănătate publică, concentrată în Centre de Referință. Institutul Cantacuzino găzduiește Colecția Națională de Tulpini Microbiene și o serie de colecții de tulpini virale de referință.
              În institut se desfășoară și o intensă activitate de învățământ, în cadrul catedrei de Microbiologie si Epidemiologie a Facultății de Medicină din UMF Carol Davila București (cursuri si lucrări practice pentru studenți, cursuri, demonstrații și stagii practice pentru medici rezidenți, stagii si cursuri de pregătire medicala continua pentru medici specialiști microbiologi, epidemiologi si biologi). In laboratoarele institutului absolvenții facultăților de medicină și biologie își pregătesc tezele de licență si de doctorat. În cadrul Centrului de învățământ "Jacques Monod", centru realizat cu sprijinul Institutului Pasteur Paris, se organizează cursuri de perfecționare cu participare internațională. Tot aici au loc curent conferințe si sesiuni științifice, se susțin o serie de referate de specialitate, etc.
            Institutul Cantacuzino face parte din Rețeaua Institutelor Pasteur si Institutelor Asociate, a avut si are o serie de colaborări cu institute si universități din țări ca: Franța, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.
Cercetătorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societăți științifice naționale cum sunt cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie, etc.  
            Institutul Cantacuzino editează revista in limba engleza „Romanian Archives of Microbiology and Immunology”, revistă fondată de către Profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.
            Din anul 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, sub denumirea Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a reîncepe producția de vaccinuri și de alte produse prin care era renumit.